7 Wonders - Medeniyetinizi yaratmaya hazır mısınız?

Kalabalık, medeniyet kurmaktan zevk alan ve en az 2 saati olan bir grup arkadaşınız ve güzel büyük bir masanız var. Ama bu kriterlere uyacak güzel bir oyununuz yok mu? O zaman Fransız tasarımcı Antoine Bauza’nın tam tamına 17 ödül almış 2 ila 7 kişilik kart oyunu 7 Wonders tam size göre.

Amaç

Oyunun amacı elinize geçen kartlarla en iyi komboyu oluşturarak medeniyetinizi kurmak ve bu sayede toplanan puanlarla, oyunun sonunda en fazla puanı toplayan kişi olmak.

Nasıl Oynanır?

7 Wonders’a her oyuncu bir dünya harikalarından birini seçerek başlıyor İsterseniz burada rastgele seçim yapmak da mümkün. 3 çağdan oluşan oyunda, her çağda oyuncular o çağa ait 7 kart alıyorlar. Bu kartlardan birini oynamak üzerine seçiyor ve geri kalanını yanlarındaki oyuncuya aktarıyorsunuz. Oyuncular aynı anda seçtikleri kartları sol üst köşelerinde belirtilen gereksinimleri karşılayarak açıyor, ve isterlerse diğer oyuncularla takasta bulunuyorlar. Daha sonra kendilerine aktarılan kartların arasından yeni birini seçerek bu işlemi her çağ toplam altı kez yapıyorlar. Yani her çağ 6 turdan oluşuyor, 6. Turun sonunda o çağın sonuna gelinmiş oluyor ve burada mini bir ordu puanlaması yapılıyor. Üçüncü çağın sonunda oyun bitiyor.

Oyunda yedi farklı kart çeşidi var. Kahverengi kartlar ana hammedeleri sağlayan kaynak kartları. Bu kartlar odun, taş, demir ve tuğla üretimini sağlıyor. Gri kartlar ise üretilmiş mal sağlıyor, bu mallar kağıt, cam ve kumaş. Bu iki kaynak kart çeşidi diğer kartları açmamız için gerekli malzemeleri veriyorlar. Peki bu kaynaklara sahip değilsek açmak istediğimiz kartları açmanın başka bir yolu yok mu? Tabii ki var, sağınızdaki ve solunuzdaki oyuncu ile takas etme şansınız var. Takas mekanizması çok basit, yanınızdaki kişide istediğiniz kaynaktan varsa o oyuncuya 2 altın vererek bu kaynağı kullanabiliyorsunuz. Komşunuzun bunu kabul etmeme gibi bir şansı yok ki, zaten anlamışsınızdır, bunu arkadaşınızı baltalamak için kullanacağınız çok yer ve zaman olacak.

Mavi kartlarımızda size direkt puan kazandıran sivil binalar var. Bu binaların bir başka özelliği ise size bir sonraki çağda belli sivil binalarını kaynaklarını ödemeden yaptırmaları. Bir nevi aldığınız mavi binalar bir sonraki çağın mavi binaları için alt yapı gibi düşünebilirsiniz. Bu bir sonraki çağa alt yapı sağlama mekanizması mavilere ek olarak bundan sonra anlatacağım sarı ve kırmızı binalar için de geçerli.

Sarı kartlar ise ticaret binaları. Bu binalar oyun kurallarını esnetiyor. Mesela bu binalardan biri sağınızdan ham madde alırken 2 yerine 1 paraya almanızı sağlıyor. Veya 5 altın vererek anlık kazançlar sağlıyor. Buna ek olarak üretilmiş malları da sağlayan kartlar var.

Yeşil kartlarımız bilimi temsil ediyor. Oyunda 3 farklı bilim alanı var. Bu kartlar öncelikle size anlık ek puan sağlıyor. Ayrıca oyun sonunda her farklı bilim için sahip olduğunuz kart adedinin karesi kadar puan alıyorsunuz. (2 fizik kartı 4 puan, 3 fizik kartı 9 puan gibi) Bir yandan da her yaptığınız 3’lü set için 7 puan alıyorsunuz. Yani oyun sonunda fizikten 2 kart, biyolojiden 2 kart ve kimyadan 3 kartınız varsa bu size 2×2=4, 2×2=4, 3×3=9 ve set puanı 7×2=14 (iki set olduğu için), toplamda 31 puan kazandırıyor.

Kırmızı kartlarımız renklerine çok uygun bir şekilde savaş gücü sağlıyor medeniyetinize. Her çağın sonunda oyuncular sağ ve sollarındaki oyuncularla savaş gücünü karşılaştırıyor, yüksek olduğu kişiler için puan kazanırken, kendinden yüksek olan komşuları için eksi puan alıyor.

Son kart rengimiz ise mor. Mor binalar dernekleri temsil ediyor. Bu kartlar her oyunda 10 kartın arasından oyuncu sayısı + 2 olacak şekilde rastgele ekleniyor, o yüzden her oyunda farklı derneklerle oynamanız mümkün. Dernek kartları farklı şekiller bize ek puanlar veriyor. Mesela bunlardan biri oyun sonunda sahip olduğunuz her mavi kart için bir ek puan veriyor.

Kartlar dışında son olarak anlatmam gereken size ait dünya harikaları kartları var. Bu kartlar aslında size inşa edilmeden verilmiş dünya harikaları. Bunları 3 adımda inşa edebiliyoruz. Bunu turunuzda istediğiniz kartı seçerek o inşa adımının altına kapatarak yapıyorsunuz (tabii gerekli kaynaklarınız varsa). Böylece o tur bir kart açmak yerine dünya harikanız üstünde çalışıyorsunuz. Her adım size farklı özellikler sağlıyor.

Oyunda parasız kalırsanız o tur seçtiğiniz kartı kapalı olarak ortaya atarak 3 para alabiliyorsunuz.


Genel İzlenim:

Oyunun kuralları biraz karmaşık gelebilir ama bir iki tur oynadıktan sonra her şeyin çok akıcı olduğunu ve mantık çerçevesinde ilerlediğini göreceksiniz. Belki oyundaki en zor mantık bazı dünya harikalarının özellikleri ve bilim binalarının puanlanma şekli. Oyundaki kartların diğer oyuncuya aktarılma mekanizması oyundaki tek oyuncular arasındaki etkileşimin gerçekleştiği yer oluyor. Burada yanınızdaki oyuncunun alacağı kartı alarak onları birazcık üzmeniz mümkün (özelikle bilim komboları için). Oyun başında size gelen kartları süzerek kafanızda ufak bir strateji belirlemeniz ve durumlar el verdiğince buna göre ilerlemeniz gerekiyor. Bir yandan da oyunda hangi kartın ne zaman geleceğini bilmediğiniz için o ana adapte olmanız önemli.

7 Wonders oldukça eğlenceli, arkadaşlarınızla oyun bittikten sonra, ya sen oradan nasıl puan almışsın, ben şunu yapacaktım yapamadım gibi gibi yorumlar yapacak. Kim ne yapmış, puanları nasıl toplamış anlamaya çalışacaksınız. Ve tabii ki bir sonraki oyunu oynarken “neyi nasıl yaparım” diye kara kara da düşüneceksiniz. Her oyuncunun arşivinde olmazsa olmaz bir oyun. Oyunun 3 tane ek paketi var. Bunları da en kısa zamanda yazacağım.


Oyuncu Sayısı: 2 -7

Karmaşıklık Seviyesi: Orta

Dil Bağımlılığı: Yok

Oynama Zamanı: 45-60 Dakika

Öğretme Zamanı: 5-10 Dakika

Yeniden Oynanabilirlik: Kartlar rastgele olduğu için her oyunun gelişimi farklı, komşularınız hangi kartları alacak, hangi medeniyet sizde, bunların hepsi her oyununuzu birbirinden farklı yapıyor. Ek olarak oyuncu sayısındaki esneklik oyunun farklı sayılarda oynanırken farklı deneyimlere sahip olmasına neden oluyor. Son olarak oyunun 3-4 farklı ek paketi var, bunlar oyunu hem biraz kompleksleştiriyor hem de renk katıyor.

Koleksiyon bilgisi: Oyunun ikinci baskısı çıktı, görseller, kart tasarımlarında biraz değişikliler yapıldı. Ek paketleri ile beraber ikinci baskı koleksiyonumda duruyor. 9 Eylül 2022

https://boardgamegeek.com/boardgame/68448/7-wonders

Online oynamak isterseniz:

https://boardgamearena.com/gamepanel?game=sevenwonders